TAPAHTUMAN TEKNINEN TOTEUTUS
Tähän blogiin olen koonnut päälimmäisiä asioita tapahtuman teknisestä toteutuksesta. Yksityiskohtaisempaa materiaalia kaivelen tarpeen tullen tuntien luentoainoeistosta ja lähdeoppaista.
Tapahtumavierailu:
Miina Savolaisen Maailman ihanin tyttö -kirjaan pohjautuva taidenäyttely Vantaan taidemuseossa
- valokaluston käyttö
Valoilla oli tässä näyttelyssä suuri visuaalinen osuus. Ne olivat ensimmäinen asia mitä tilassa näki. Valot olivat yksittäisiä perinteisen mallisia (hehkilamppumalli) energiansäästölamppuja kiinnitetty puurakennelmaan ja ne hallitsivat tilaa. Ymmärrän idean ja sen luoman boheemia tunnelmaa, mutta mielestäni valaistus oli hieman liian massiivinen ja hyppäsi silmille. Valorakennelmat oli kiinnitetty katon metallirakennelmiin vaijereilla. Valot oli sijoiteltu myös niin, etä ne peittivät seunän tekstin "Maailman ihanin tyttö". Ilmeisesti ne kuitenkin oli pakollista sijottaa niin että ne kuitenkin valaisivat valokuvia ja moka oli huomattu vatsa liian myöhään. Jospa valot olivat uusi idea tuollaiseen näyttelyyn ja rakentajilla ei ollut kokemusta niiden toimivuudesta. Itse olisin suosinut kevyempiä kohdevaloja. Valot kuitenkin toimivat hyvin ja kuvat oli tasaisesti valaistu.
- äänikaluston käyttö
Tilassa oli tavallisia plasma tv-ruutuja (n. 30 tuumaa), jotka esittivät nonstoppina dokumenttia kuvatuista tytöistä. Katsoja saattoi mennä istumaan nojatuoliin ja katsella ohjelmaa. Ääni kuului todella huonosti ja ja näyttö oli aika pieni. Tv olisi vaatinut joko kunnon kaiuttimet tai kuulokkeet. Tekninen vastuu oli museon teknisillä työntekijöillä.
- muiden rakenteiden, lavasteiden, rekvisiitan ym. käyttö
Iso näyttelytila oli rakennettu pienempiin osiin paksuilla väliseinillä. Seinät jakoivat tilaa ja kuville saatiin enemmän pinta-alaa. Kuvat oli sijoiteltu niin, että yhdellä seinällä oli kuvasarja yhdestä tytöstä. Kuvat oli sijoitettu normaalitasoa alemmas, ehkäpä siksi että näyttely oli suunnattu erityisesti koululaisille ja nuorille. Aikuisen oli hieman hankalampi katsoa, saattoi katsoa kauempaa kuitenkin kun suuri osa kuvista oli A3 -kokoisia, osa pienempiä kollaaseja.
Kuva oli sekoitus ammattimaisuutta ja amatöörimäisyyttä. Osa kuvista oli tavallisia kymppikuvia, jotka olisi voinut ottaa kuka vaan. Ne oli ilmeisesti tarkoitettu dokumentoivoksi fiiliskuviksi. Näyttelyn tarkoitus oli esitellä tekniikkaa ja prosesseja enemmän kuin olla pelkkä taidenäyttely.
Näyttelyssä oli mukana Lönnbergin pahvirakennelma jonka pintaan oli painettu näyttelyn kuvia. Sinne saattoi mennä istumaan sisään. Rakennelma toimii esim. erilaisessa messukäytössä, jossa markkinoidaan Maailman ihanin tyttö -kirjaa. Rakennelma tuntui ylimääräiseltä ja näyttely olisi ollut taiteellisempi ilman tämänkaltaista markkinointimateriaalia.
Näyttelyssä oli myös esillä asuja, joissa tytöt oli kuvattu. Asut oli puettu ompelijan mallinukkien päälle ja toimivat tilassa hyvin ja toivat kuvat hieman konkreettisimmiksi. Kuvien tytöt olivat itse valmistaneet mieleisensä asut. Tilassa oli myös romanttisia vanhanaikaisia sohvakalustoja, joissa sai istua ja katsella näyttelyä. Tilasta oli haluttu tehdä hieman romanttisen fantaisamainen korostamaan kuvamaailma, joissa tytöt oli puettu kauniiksi oman elämänsä prinsessoiksi.
- millaisia huomioita voit tehdä teknisestä henkilökunnasta, turvallisuudesta ym. tunneilla käydyistä asioista.
Paikalla oli yksi tekninen työmies asemtamassa tv:tä. Hän oli kaupungin työntekijä. Rakentaessa on varmasti käytetty näyttelytilojen rakentamisen ammattilaisia varmaankin kaupungin omasta takaa. Valokuvaaja on ollut todennäköisesti itse suunnittelemassa tilan rakenteita ja tunnelmaa. Tila oli avara ja uloskäynnit oli asianmukaisesti merkitty. Valokalusto oli kiinnitetty tukevasti trusseihin ja muutenkin tekninen turvallisuus oli kunnossa. Näyttelytilalla on oma pelastussuunnitelma Taidemuseo on osa kauppakeskusta alimmassa kerroksessa. Myös kauppakeskuksen pelastussuunnitelma täytyy olla tilan toimijoille tuttu. Sisäänkäynti on kauppakeskuksen sisäänkäynnin lähettyvillä. Ulospoistumistie oli myös museon taka osassa. Paikallaolevaa henkilökuntaa oli lipunmyyjän lisäksi pari näyttelyvalvojaa, tekninen asentaja ja opas.
- millaisia huomioita voit tehdä teknisen toteutuksen vaikutuksesta tapahtuman onnistumiseen ja sen taiteelliseen lopputulokseen
Tapahtuma ajoi tarkoitustaan esitellä Maailma ihanin tyttö-kirjan kuvia ja kirjan tyttöjen tarinoita. Taiteellisesti näyttely oli ihan kiva, mutta ei kovin korkeatasoinen. Tunnelma oli kodikas ja näyttely helpostilähestyttävä ja visuaalisesti viehättävä. Valaistus oli valojen paljoudesta huolimatta pehmeästi tilaa valaiseva ja kuvat tulivat hyvin esille. Tilaa oli väljästi ja osa seinärakennelmista loi pienepiä huoneita, joissa oli oma intiimimpi tunnelmansa. Osa tauluista oli sijoiteltu kapemapiin käytäviin, jolloin niitä oli hankalampi katsoa kun ei päässyt etäämmälle ja kuvat olivat matalalla. Mutta niinkuin aiemmin totesin, niin nuoremmat ihmiset varmasti näkivät ne siitä hyvin. Yksi pienempi näyttely omassa rajatussa tilassaan oli tarkoitettu ilmeisesti enemmänkin aikuisille (kuvia tv-sarjasta Valokuvan voimaa).
Valokuvan voimaa |
Kuvakollaasi projektin tytöistä |